onsdag 25 november 2009

Ny statusuppdatering och lite klargöranden

Den extra föreningsstämman den 18:e november gick enligt planerna. De nya stadgarna med ändringen är nu genomröstade, och det innebär att det nu är klart att alla som köper sin lägenhet i samband med ombildningen kommer att få ett bidrag till sin lägenhet på 15.000 kronor. Dessa pengar står det fritt varje bostadsrättsinnehavare att disponera fritt på det man anser behövs. Skulle det vara några oklarheter kring detta så kontakta någon ur styrelsen eller Bjurfors & Thörner för ett klargörande. Pengarna kommer att betalas ut till var och en i samband med övertagandet av respektive lägenhet.

Övertagandet ja. När blir det av? I dagsläget ser det ut som att det blir i slutet av januari. Det kom ett antal frågor på mötet senast om varför det inte blir förrän då. Svaret är att det beror på att det tagit lite längre tid än vi hoppades att få in låneansökningar från de som ville köpa. Innan alla dessa ansökningar hunnits behandlas och godkännas av banken, så visste vi inte att det fanns tillräckligt många som ville köpa, och vi kunde inte då kontakta Familjebostäder för att begära ett datum för övertagande. Nu har vi (sedan en tid) uppnått tillräckligt många och kunnat begära ett datum från Familjebostäder. Dock är det inte så enkelt att man bara bestämmer ett datum och lämnar över allt, det är en väldig massa pengar och papper och andra handlingar som ska byta plats så det är en hel del som behöver förberedas. Familjebostäder behöver tid på sig att ordna allt detta och har nu meddelat oss att de räknar med att vara klara någon gång i slutet av januari.

I övrigt som togs upp på mötet som kan vara värt att nämna för de som inte var på plats, var att banken informerade om ränteläget, om vilka prognoser man gör för framtiden osv.

Den rörliga räntan ligger idag på 1,40% för föreningens medlemmar, men man gör från bankens sida i dagsläget prognosen att räntan under nästa år kommer att gå upp och inom några år fortsätta uppåt mot runt 4%.

Värt att komma ihåg i sammanhanget är att den nuvarande hyran per lägenhet motsvarar en kostnad av avgiften + 6,5% ränta på ditt lån. Så länge räntan ligger under 6,5% sparar du alltså pengar, som du antingen kan spara och använda till annat, eller amortera på ditt lån för (och därigenom spara pengar på ditt lån på sikt.)

Det finns dessutom alltid möjlighet att binda lånet på längre tid om du vill säkra upp och veta exakt vad din kostnad kommer att vara varje månad.

I samband med att ditt lån betalas ut när du köper din lägenhet, så kommer varje enskild låntagare erbjudas en möjlighet att diskutera detta och mycket annat med banken om du känner dig osäker eller vill ha råd och tips kring hur du bäst ska lägga upp din ekonomi framöver.

Mäklare från Mäklarringen var även på plats, och de pratade lite kring läget för bostadsrätter i Bandhagen just nu. Deras uppfattning är att bostadsmarknaden i dagsläget är tillbaka på den nivå som den var på innan "finanskrisen" slog till förra hösten och att värdet på bostäder nu är på samma nivåer som det var då. Specifikt i Bandhagen som område är det rent allmänt en brist på bostadsrätter, det finns väldigt få på marknaden just nu och deras uppfattning om prisläget är att det ligger på ca 20-25 000 kronor/kvadratmetern. Var i detta spann en enskild lägenhet ligger beror på väldigt många faktorer och vill du veta mer så rekommenderas du att ta kontakt med Mäklarringen för en kostnadsfri värdering av just din lägenhet. Generellt kan man säga att väldigt små lägenheter, (1 rok på ca 20 kvm) kan ligga ännu högre, och att det dessutom är en brist på stora lägenheter (4 rok) i området. Det är dessutom så att de bostadsrätter som finns i området är nästan uteslutande relativt nybyggda med höga avgifter, något som också är positivt för värdet på "våra" lägenheter.

Det kom även ett par frågor om vad man får göra själv i form av renoveringar i sin lägenhet.
Styrelsen kommer att skicka ut riktlinjer för detta i samband med övertagandet, men generellt sett så är rådet alltid att om du är osäker, fråga hellre, styrelsen har inte, får inte och kommer inte utan vettig anledning säga nej.
Några länktips för dig som vill läsa mer finns till exempel här eller här.
En enkel och kort (inte fullständig) sammanfattning är att du får ändra "mindre" saker som t ex tapetsera, måla om, fixa golv osv utan tillstånd. Större saker som påverkar el, rör, väggar m.m. är sånt som du kan behöva tillstånd för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar